zaterdag 12 januari 2013

Homemade embossingplate - honingraatmotief/rondjesmotief

Hier ben ik dan met een eerste voorbeeld van een zelfgemaakte embossingachtergrond.
Het gaat om een simpel ontwerp om mee te beginnen.

Het gaat heel eenvoudig in zijn werk. Bovendien is het een milieuvriendelijk, goedkoop en origineel alternatief voor embossingfolders die je kant en klaar in de winkel koopt. Het enige dat je nodig hebt zijn:
  • karton van bv. ontbijtgranen - cursusblok;
  • Double Do XL (kan ook met andere stanstoestellen, je moet dan enkel een beetje de dikte van je karton uitproberen om te ontdekken wat het beste bij je stanstoestel werkt);
  • Pritt;
  • correspondentiekaartje (ik gebruik die van Hema, maar kan alle papier zijn zolang het niet te dik is om te embossen).
Als laatste natuurlijk ook je ontwerp waarmee je gaat werken. Ik heb gekozen als eerste ontwerp voor allemaal rondjes (pons) - lijkt een beetje op een honingraatmotief. Hoewel het niet echt klopt, want die heeft zes hoeken. Hoe langer je er op kijkt, hoe meer ik het een honingraatmotief vind. Of misschien is het omdat ik er bijna scheel van ga kijken :) .

Stap 1: knip je ontwerp uit je karton; 
Stap 2: plak het ontwerp op een stukje karton. Ik heb hier gekozen voor karton op maat van een correspondentiekaartje;
Stap 3: knip een 3 tal kaartjes van dezelfde grootte als het correspondentiekaartje uit het karton;
Stap 4: Het embossen kan beginnen. Leg de blauwe plaat neer. Daarop komt het ontwerp. Daarbovenop komt het te embossen papier (hier correspondentiekaartje). Dan leg je de rubberen mat. Daarna leg je de 3 kaartjes uit karton + 1 karton uit een cursusblok. Als laatste gebruik je de gele plaat. Nu kan alles door de double do.

Et voila: eindresultaat - een perfect geëmbossed kaartje.
Tip 1: je kan de positieve zijde - foto 2 - (zijde waar de figuren uitsteken) verwerken als kaart/op een kaart. Maar net zo goed de negatieve zijde - foto 3 - (zijde waar de figuren ingedrukt zijn). Meestal wordt het positief gedeelte gebruikt, maar het kan dus ook anders. Als je het negatieve deel gebruikt heb je meteen diepte in de kaart zitten in de figuur zelf. Bij het positieve deel ligt de diepte tussen de figuren. Het is net wat je zelf het mooiste vind.
Tip 2: gebruik voor je ontwerp geen foam. Het lukt wel, maar je gaat veel te veel kartondiktes moeten uitzoeken om het mooi te kunnen embossen. De foam drukt namelijk plat in het stanstoestel. Karton blijft zijn dikte houden.

Zie onderstaande foto's.
Hopelijk is het een beetje duidelijk. Nu alleen nog verwerken in een kaart.
De volgende keer: andere homemade embossingachtergrondjes.

Veel succes!
Groetjes Joke